Sommelier - program
Podczas czterech dni szkolenia sommelier, degustowane są wina z różnych regionów winiarskich - począwszy od win musujących, poprzez szampany, skończywszy na winach z prestiżowych winnic światowych i gmin z regionu Bordeaux. Każdy uczestnik szkolenia, nauczy się rozpoznawania smaków w winie oraz aromatów poprzez zastosowanie profesjonalnych aromatów sommelierskich.
1. Sommelier (wykłady):
- omówienie znaczenia terminu ”sommelier”
- rola i obowiązki sommeliera
- jak zdobywać wiedzę i praktykę
2. Wino (wykłady):
- omówienie terminu ”wino”
- historia wina
3. Terroir (wykłady):
- omówienie terminu ”terroir”
- klimat i jego charakterystyka
- charakterystyka i rodzaje gleby
- wpływ terroir na smak wina
4. Szczepy (wykłady):
- omówienie terminu „szczep”
- podział i charakterystyka szczepów
- zarazy i zapobieganie
5. Rodzaje win (wykłady):
- klasyfikacja win
- charakterystyka win
6. Smaki i aromaty w winie (wykłady i ćwiczenia):
-charakterystyka smaków i aromatów
-szczep i jego aromat
7. Podstawy w degustacji i oceny win (wykłady i ćwiczenia):
- poprawne degustowanie wina
- ocena wina (oko, nos, usta)
8. Degustacja win musujących (wykłady i ćwiczenia):
- poprawne degustowanie win musujących
- ocena win musujących -Champagne, Cava, Prosecco, Lambrusco
9. Degustacja win białych (wykłady i ćwiczenia):
- poprawne degustowanie win białych
- ocena win białych - Francja, Włochy, Izrael, Chile
10. Degustacja win czerwonych (wykłady i ćwiczenia):
- poprawne degustowanie win czerwonych
- ocena win czerwonych - Francja, Hiszpania, Portugalia, Argentyna
11. Degustacja win różowych (wykłady i ćwiczenia):
- poprawne degustowanie win różowych
- ocena win różowych - Francja, Hiszpania
12. Winnica (wykłady):
- omówienie składowych winnicy
- rok w winnicy
- rola enologa w produkcji wina
13. Winifikacja - technologia produkcji win (wykłady):
- omówienie terminu „winifikacja”
- winifikacja win białych, czerwonych, różowych i musujących
14. Dojrzewanie wina - starzenie (wykłady):
- rodzaje beczek
- walory uzyskane przy dojrzewaniu wina
15. Butelka i korek (wykłady):
- historia i rodzaje butelek
- korek i jego historia
- rodzaje zamknięcia wina
16. Kraje winiarskie i regiony (wykłady i ćwiczenia):
- podział krajów winiarskich na świecie
- omówienie winiarstwa we Francji (regiony, szczepy i apelacje)
- omówienie winiarstwa we Włoszech (regiony, szczepy i apelacje)
- omówienie winiarstwa w Hiszpanii (regiony, szczepy i apelacje)
- omówienie winiarstwa w pozostałych krajach (regiony, szczepy i apelacje)
17. Czytanie etykiety (wykłady i ćwiczenia):
- informacje zawarte na etykiecie
- poprawne odczytanie informacji
18. Kieliszki i karafki (wykłady i ćwiczenia):
- rodzaje kieliszków i ich charakterystyka
- dobór kieliszków do rodzaju wina
- rodzaje karafek i potrzeba użycia
19. Serwis wina (wykłady i ćwiczenia):
- temperatura serwowania wina
- poprawne serwowanie wina
- obsługa gości
20. Dekantacja (wykłady i ćwiczenia):
- omówienie terminu „dekantacja”
- potrzeba użycia dekantacji
21. Przechowywanie wina (wykłady):
- warunki przechowywania wina
- selekcja win odpowiednich do przechowywania
22. Dobór win do potraw (wykłady i ćwiczenia):
- poprawne połączenie smaków
- dobór win do karty MENU
23. Złe wina (wykłady i ćwiczenia):
- pojęcie „wina korkowego”
- wina octowe i utlenione