Logo

Sommelier - program


Podczas czterech dni szkolenia sommelier, degustowane są wina z różnych regionów winiarskich -  począwszy od win musujących, poprzez szampany, skończywszy na winach z prestiżowych winnic światowych i gmin z regionu Bordeaux. Każdy uczestnik szkolenia, nauczy się rozpoznawania smaków w winie oraz aromatów poprzez zastosowanie profesjonalnych aromatów sommelierskich.


 

 

1. Sommelier (wykłady):

- omówienie znaczenia terminu ”sommelier”
- rola i obowiązki sommeliera
- jak zdobywać wiedzę i praktykę

 

2. Wino (wykłady):

- omówienie terminu ”wino”
- historia wina

 

3. Terroir (wykłady):

- omówienie terminu ”terroir”
- klimat i jego charakterystyka
- charakterystyka i rodzaje gleby
- wpływ terroir na smak wina

 

4. Szczepy (wykłady):

- omówienie terminu „szczep”
- podział i charakterystyka szczepów
- zarazy i zapobieganie

 

5. Rodzaje win (wykłady):

- klasyfikacja win
- charakterystyka win

 

6. Smaki i aromaty w winie (wykłady i ćwiczenia):

-charakterystyka smaków i aromatów
-szczep i jego aromat

 

7. Podstawy w degustacji i oceny win (wykłady i ćwiczenia):

- poprawne degustowanie wina
- ocena wina (oko, nos, usta)

 

8. Degustacja win musujących (wykłady i ćwiczenia):

- poprawne degustowanie win musujących
- ocena win musujących -Champagne, Cava, Prosecco, Lambrusco

 

9. Degustacja win białych (wykłady i ćwiczenia):

- poprawne degustowanie win białych
- ocena win białych - Francja, Włochy, Izrael, Chile 

 

10. Degustacja win czerwonych (wykłady i ćwiczenia):

- poprawne degustowanie win czerwonych
- ocena win czerwonych - Francja, Hiszpania, Portugalia, Argentyna

 

11. Degustacja win różowych (wykłady i ćwiczenia):

- poprawne degustowanie win różowych
- ocena win różowych - Francja, Hiszpania

 

12. Winnica (wykłady):

- omówienie składowych winnicy
- rok w winnicy
- rola enologa w produkcji wina

 

13. Winifikacja - technologia produkcji win (wykłady):

- omówienie terminu „winifikacja”
- winifikacja win białych, czerwonych, różowych i musujących

 

14. Dojrzewanie wina - starzenie (wykłady):

- rodzaje beczek
- walory uzyskane przy dojrzewaniu wina

 

15. Butelka i korek (wykłady):

- historia i rodzaje butelek
- korek i jego historia
- rodzaje zamknięcia wina

 

16. Kraje winiarskie i regiony (wykłady i ćwiczenia):

- podział krajów winiarskich na świecie
- omówienie winiarstwa we Francji (regiony, szczepy i apelacje)
- omówienie winiarstwa we Włoszech (regiony, szczepy i apelacje)
- omówienie winiarstwa w Hiszpanii (regiony, szczepy i apelacje)
- omówienie winiarstwa w pozostałych krajach (regiony, szczepy i apelacje)

 

17. Czytanie etykiety (wykłady i ćwiczenia):

- informacje zawarte na etykiecie
- poprawne odczytanie informacji

 

18. Kieliszki i karafki (wykłady i ćwiczenia):

- rodzaje kieliszków i ich charakterystyka
- dobór kieliszków do rodzaju  wina
- rodzaje karafek i potrzeba użycia

 

19. Serwis wina (wykłady i ćwiczenia):

- temperatura serwowania wina
- poprawne serwowanie wina
- obsługa gości

 

20. Dekantacja (wykłady i ćwiczenia):

- omówienie terminu „dekantacja”
- potrzeba użycia dekantacji

 

21. Przechowywanie wina (wykłady):

- warunki przechowywania wina
- selekcja win odpowiednich do przechowywania

 

22. Dobór win do potraw (wykłady i ćwiczenia):

- poprawne połączenie smaków
- dobór win do karty MENU

 

23. Złe wina (wykłady i ćwiczenia):

- pojęcie „wina korkowego”
- wina octowe i utlenione

 

Przygotowanieneilo