Kelner - Program
1. Etyka zawodu kelner (wykład):
- zakres obowiązków
- cechy osobowe dobrego kelnera
- prezencja i wygląd kelnera
2. Etapy obsługi gości w restauracji (wykład):
- właściwe kierunki i strony w obsłudze
- kolejność podawania potraw i napojów
- elementy savoir vivre
3. Serwisy w obsłudze (wykład i ćwiczenia):
- serwis niemiecki
- serwis francuski
- serwis angielski
- serwis rosyjski
4. Trudny gość– zajęcia praktyczne (ćwiczenia):
- metody radzenia sobie w sytuacjach nietypowych lub problemowych
5. Elementy wiedzy psychologicznej (wykłady i ćwiczenia):
- komunikacja interpersonalna
- komunikacja niewerbalna
- komunikacja werbalna
- cztery kroki skutecznego słuchania
6. Sprzedaż sugestywna (wykłady i ćwiczenia):
- up-selling
- cross-selling
7. Napiwek jako nagroda (wykłady).
8. Podstawy z wiedzy o winie (wykłady):
- charakterystyka i podział win
- kraje winiarskie
- charakterystyka szczepów winogron
9. Serwis wina w restauracji (ćwiczenia):
- podawanie win białych
- podawanie win czerwonych
- podawanie win musujących
- dekantacja wina
10. Nakrywanie do stołu (ćwiczenia):
- zasady nakrywania do stołu
- techniki rozkładania i składania obrusów
- dekoracyjne składanie serwet płóciennych dla gości
11. Obsługi gości w restauracji (ćwiczenia):
- rozmowa z gośćmi
- doradzanie przy wyborze dań
- podawanie potraw i napojów zimnych i gorących
- sprzątanie ze stołu