HoReCa Management Academy
Szkolenia i Konsultacje w Gastronomii i Hotelarstwie

Kelner - Program

1. Etyka zawodu kelner (wykład):

- zakres obowiązków
- cechy osobowe dobrego kelnera
- prezencja i wygląd kelnera

 

2. Etapy obsługi gości w restauracji (wykład):

- właściwe kierunki i strony w obsłudze
- kolejność podawania potraw i napojów
- elementy savoir vivre

 

3. Serwisy w obsłudze (wykład i ćwiczenia):

- serwis niemiecki
- serwis francuski
- serwis angielski
- serwis rosyjski

 

4. Trudny gość– zajęcia praktyczne (ćwiczenia):

- metody radzenia sobie w sytuacjach nietypowych lub problemowych

 

5. Elementy wiedzy psychologicznej (wykłady i ćwiczenia):

- komunikacja interpersonalna
- komunikacja niewerbalna
- komunikacja werbalna
- cztery kroki skutecznego słuchania

 

6. Sprzedaż sugestywna (wykłady i ćwiczenia):

- up-selling
- cross-selling

 

7. Napiwek jako nagroda (wykłady).

 

8.  Podstawy z wiedzy o winie (wykłady):

- charakterystyka i podział win
- kraje winiarskie
- charakterystyka szczepów winogron

 

9. Serwis wina w restauracji (ćwiczenia):

- podawanie win białych
- podawanie win czerwonych
- podawanie win musujących
- dekantacja wina

 

10. Nakrywanie do stołu (ćwiczenia):

- zasady nakrywania do stołu
- techniki rozkładania i składania obrusów
- dekoracyjne składanie serwet płóciennych dla gości

 

11. Obsługi gości w restauracji (ćwiczenia):

- rozmowa z gośćmi
- doradzanie przy wyborze dań
- podawanie potraw i napojów zimnych i gorących
- sprzątanie ze stołu