HoReCa Management Academy
Szkolenia i Konsultacje w Gastronomii i Hotelarstwie

Program Barista

1. Kawa (wykłady):

- historia kawy i jej początki
- pochodzenie i budowa owocu kawowego
- charakterystyka gatunków kaw na świecie

 

2. Proces produkcji kawy - ziarna (wykłady):

- rodzaje metod zbioru kawy i ich wpływ na jakość
- metody suszenia i obróbki owocu kawy
- technika wypalania kawy
- zalety i wady tworzenia mieszanek kawowych
- omówienie marek kawowych na rynku Polskim

 

3. Barista (wykłady i ćwiczenia):

- początki zawodu barista na świecie
- kwalifikacje i zakres obowiązków baristy – cechy dobrego baristy
- sprzedaż sugestywna
- serwowanie kawy gościom

 

4. Maszyny barowe (wykłady i ćwiczenia):

- wyposażenie i sprzęt niezbędny w pracy baristy
- budowa, zasada działania, konserwacja oraz czyszczenie maszyn barowych
- regulacja młynka do kawy

 

5. Parzenie kawy (wykłady i ćwiczenia):

- metody parzenia kawy
- parametry perfekcyjnego espresso- reguła 4m
- fazy ekstrakcji espresso- reguła 5-ciu filiżanek
- najczęściej powtarzające się błędy przy parzeniu espresso
- przygotowanie różnych rodzajów espresso: classico, ristretto, lungo, doppio, macchiatto i inne

 

6. Napoje kawowe (wykłady i ćwiczenia):

- mleko i jego właściwości- nauka spieniania
- przygotowanie kaw mlecznych: cappuccino, latte i inne
- w duecie z kawą: syropy, bita śmietana,  alkohole

 

7. Latte ART (ćwiczenia):

- sztuka rysowania mlekiem

 

8. Ciekawostki o kawie (wykłady):

- najdroższa kawa świata
- kawa jako afrodyzjak
- kawa używana w kuchni do gotowania i pieczenia
- łączenie kawy z deserami