Program Barista
1. Kawa (wykłady):
- historia kawy i jej początki
- pochodzenie i budowa owocu kawowego
- charakterystyka gatunków kaw na świecie
2. Proces produkcji kawy - ziarna (wykłady):
- rodzaje metod zbioru kawy i ich wpływ na jakość
- metody suszenia i obróbki owocu kawy
- technika wypalania kawy
- zalety i wady tworzenia mieszanek kawowych
- omówienie marek kawowych na rynku Polskim
3. Barista (wykłady i ćwiczenia):
- początki zawodu barista na świecie
- kwalifikacje i zakres obowiązków baristy – cechy dobrego baristy
- sprzedaż sugestywna
- serwowanie kawy gościom
4. Maszyny barowe (wykłady i ćwiczenia):
- wyposażenie i sprzęt niezbędny w pracy baristy
- budowa, zasada działania, konserwacja oraz czyszczenie maszyn barowych
- regulacja młynka do kawy
5. Parzenie kawy (wykłady i ćwiczenia):
- metody parzenia kawy
- parametry perfekcyjnego espresso- reguła 4m
- fazy ekstrakcji espresso- reguła 5-ciu filiżanek
- najczęściej powtarzające się błędy przy parzeniu espresso
- przygotowanie różnych rodzajów espresso: classico, ristretto, lungo, doppio, macchiatto i inne
6. Napoje kawowe (wykłady i ćwiczenia):
- mleko i jego właściwości- nauka spieniania
- przygotowanie kaw mlecznych: cappuccino, latte i inne
- w duecie z kawą: syropy, bita śmietana, alkohole
7. Latte ART (ćwiczenia):
- sztuka rysowania mlekiem
8. Ciekawostki o kawie (wykłady):
- najdroższa kawa świata
- kawa jako afrodyzjak
- kawa używana w kuchni do gotowania i pieczenia
- łączenie kawy z deserami